2009 m. gegužės 4 d., pirmadienis

Kep sur Mer

Jūsų ilgąjį savaitgalį praleidome Kambodžos pajūrio miestelyje Kep. Ramus, miegantis, toks vaizdas, kad jis miega ir sapnuoja savo gražią praeitį, kuomet 1908 metais prancūzai jį įkūrė, norėdami turėti sau kurortą prie jūros - statė krantinę, vežė smėlį, nes natūraliai jo čia nebuvo, statė gražius namus. Deja deja, šalia Kep esantys kalnai - puiki slaptavietė Khmer Rouge partizanams buvo, tai Kep tapo ir pilietinio karo mūšio vieta. Po to taip ir neatsigavo. Dabar Kep toks miestas-vaiduoklis - namai stovi pusiau apgriauti, taip ir neatstatyti, dideliuose, gražiuose soduose, su vaizdu į jūrą. 60-aisiais buvęs Karaliaus dvaras - dabar apleistas, gyvena jame benamiai. Aišku, negalima kaltinti vien blogiečių Khmer Rouge - vietiniai kepiečiai irgi geri - jūs nenorėtumėte pamatyti, kas dedasi jūroje, kai ji nusenka per atoslūgį. Bet kurį Lietuvos žaliąjį ištiktų infarktas, net ir manęs vos neištiko. Baisu, man nesuvokiama,kaip šitaip žmogeliai teršia, ką turi. Buvom tokiam jūros blogybių restorane ant kranto - tai restoranas nieko, khmerai dirbantys stengiasi, matosi, nori, kad biznis klestėtų, bet per restorano langus tvoskia šiukšlių kvapas, nes jūra šalia ir joje - plastiko buteliai, dėžės, pūvantys kokosai, batas. Siaubas. Bet mums patiko. Ramuma. Jautėmes eantys mieste, kaip tik prieš jo auksines dienas, mieste, kuris po penkių metų bus neatpažįstamas. Planuojam kokį apleistą namą atstatyti ir įkurti svečių namus. Ar kas iš jūsų važiuotų? Beje, kas vakarą vis nulyja - tokia rimta tropinė audra. Sako, drėgnasis sezonas šiemet prasidėjo anksčiau. Čia, kaip tik prieš audrą.

9 komentarai:

  1. Na ir spalvelės prieš audrą! Naudokitės, fotografuokite!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, keliautojai!
    Matau ispudziu jums netruksta :)
    Kai kiauliu virusas siaucia, gal maliarija nebeatrodo tokia baisi. Kaip jus nuo jos saugotes? Geriat kazka, purskiates ar tiesiog begat nuo uodu? :)
    Mes tam reikalui turim antibiotiku, bet vis ieskom budu, kad tik nereiktu nuodyti savo organizmu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mariau, ačiū, bandau pažadinti fotografijos Dievus:)
    Edita - mes su uodais susitariame - pasikalbame, pasiderame, kol kas veikia tfu tfu tfu.
    Tailande Jums nėra ko nerimauti, Kambodžoje ir Laose - gal labiau. Na, bet mes irgi linkę iš anskto nesinuodyti ir bandyt laimę.

    AtsakytiPanaikinti
  4. taip, važiuočiau. Dar jeigu įkurtumėte kokią anti-šiukšlintojų bendruomenę...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tailande maliarijos vaistus galite ramiai išimti iš vaistinėlės grūsti gylyn į kuprinės dugną, kad nesimaišytų po akim. Ten maliarjos nėra. Kambodžoj perskaitėm, kad maliarijos nėra tik Pnompenyje, kitur - moderate risk. Mes esam nusprendę preventyviai vaistų nuo maliarojos negerti dėl tos pačios priežasties, kaip ir jūs. Mūsų taktika - savęs ir kelionės neriboti, bet pasipurkšti DEET repelentu (neperlenkiant lazdos, aišku. Vieno buteliuko dviem žmonėm pakako dviem mėnesiams, o vakar Kambodžoj nusipirkom kažkokio prancūziško spec. tropikams :):)) Jei pajustume bet kokius simptomus - tiesiu taikymu pas gydytojus. Tailande gerų ligoninių pilna, Kambodžoje yra Pnompenyje ir Seam Reape, tad reikalui esant iki pagalbos galima nusigauti per mažiau nei 12 val. Žiūrėsim, kaip bus Laose:) Tokia mūsų alternatyva antibiotikams (šiaip galvoju, kad jų labiau reikėjo prieš 50 metų, kai Indokinija buvo gerokai mažiau sukultūrinta). Ir, žinoma, su didele meile :) rūpinamės savo imuninėmis sistemomis - miegam gerai, geriam eletrolitą, vitaminus B, C, magnį, vartojam druską ir cukrų, kad būtume nepatrauklus bet kokioms ligoms ir be maliarijos :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Smagu girdet, kad Jums puikiai sekasi! Kurkit tuos sveciu namus, as mielai atvaziuociau! Linkejimai is Lietuvos, kurioje kazkodel nelyja ir yra tiek dulkiu, kad neber kuo kvepuoti. Panasu, kad Lietuva jau nebe lietaus krastas...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Del dulkiu - jums reikia pradeti nesioti vatos ir marles raiscius ant straubliuku - kambodzoj taip visi daro, darom ir mes (zr. nuotrauka kairiajame kampe) - ir nuo dulkiu, ir nuo kiauliu gripo apsaugos:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tailande, Indonezijoje ir Malaizijoje vaistai ir buvo nurusti kuo giliau, saziningai maitinome uodus, nes zinome kad cia nera rizikos. Bet kelsimes ir i rizikingas zonas (Kambodza, Laosa, Vietnama), tai jau teks pasipurksti kazkuo. arba apsirengti daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Del tu sveciu namu, tai brandinkite ta ideja... Mielai pasisveciuociau... ir ne karta

    AtsakytiPanaikinti