2009 m. gegužės 26 d., antradienis

Kaip Zabarauskas išrado dviratį ir dėl to suglumo po tamarindu

Kelionė yra džiaugsmas. Keliaujantis žmogus ilsisi. Jis/ji turi daug laiko, kurį gali skirti reikalams, kuriuos labiausiai mėgsta gyvenime, o jos/jo įpročiai ir natūrali ritmika išsigrynina. Keliaujančio žmogaus fizinis ir dvasinis braižas gaivėja, akiratis plečiasi, o tolerancija aplikai ir skirtybei auga geometrine progresija patirtų įspūdžių atžvilgiu. Nė velnio. Arba vos pusė velnio, t.y. realybė, kaip visada, yra daug labiau blaivinanti, nei įsivaizdavimas planuojant.

Kelionė yra full-time-job. Juodas darbas. Keliauti reiškia pilną 18-kos valandų darbo dieną dirbti raumenimis ir smegenimis. Maža to, pinigai ne uždirbami, o išleidžiami. Arba, kaip dažniau būna – mažiau uždirbi, nei išleidi. Kokį velnią čia Aistis rašo, kam turbūt norisi paklausti? Situacija paprasta – sėdžiu dabar vidurnaktį po tobulu tamarindo medžiu, svirpliai traukia taip, kad Laurynas paimtų į chorų varžytuves, visus prasmingiausius dienos darbus mostelėjau dar iki vidurdienio, o po to miegojau ir pramogavau tobulindamas stebimojo turizmo įgūdžius, bet dabar jaučiuosi pavargęs, o pirštai lankstosi tik į stereotipų kedenimo pusę. Tad viešai pakedensiu kelis savo ir tik savo stereotipus apie keliones ir poilsį:

  • Pavargsti tik dirbdamas arba aktyviai veikdamas fiziškai. Nope. Pavargsti sėdėdamas, gerdamas sultis, formuluodamas ateitį, maudydamasis, nardydamas, bendraudamas, pirkdamas bilietus, ir surprisesurprise gulėdamas lovoje per +40C.

  • Su žmonėm gali sutarti, jei ieškosi abiem naudingo sprendimo. Nope. Su kai kuriais merkantilistais gali sutarti tik brutualiai primesdamas savo valią. Atsiprašau Covey ir jo bendrabūvio principo – laimi tu/laimiu aš. Šiandien mūsų planetoje toliau nueisi su principu – bandai mane išdurt/gauni kietą atsaką.

  • Svečiai yra gerbiami. Nope. Svečiai iš užsienio yra vaikščiojančios piniginės. If you can‘t pay, why you come to Cambodia? Arba I am farang, but my wallet is not farang.

  • Kelionė yra atradimas. Taip. Bet tik tau asmeniškai. Ši planeta yra išvaikščiota skersai išiligai. Žiulio Verno laikai pasibaigė su jo paskutine knyga ir Livingstono bei Mouhot mirtim. Visi „nuotykiai“ yra tik nesutapimas tarp tavo suliteratūrinto įsivaizdavimo ir esamos realybės tame geografiniame taške. Jei šitoj planetoj nori tikro nuotykio, o ne iš anksto parengto pusfabrikačio, turi pats susiplanuoti; ir ne stebimojo turizmo kelionę, o bent minimaliai iššaukiančią ekspediciją.

  • Aš pasikeisiu. Nope. Viskas, ką nori pakeisti keliauja su tavim. Jie, bjaurybės, gauna bilietus nemokamai į transkonteninetinius aviareisus, cross-land autobusus ir netgi į perkrautą laivą Mekongu. Deja, valios niekur nepraleidžia nemokamai. Jai bilietai kainuoja brangiai.

  • Ir galiausiai – keliaudamas aš pailsėsiu. Absurdas. Kasdien nauja aplinka, nauji spąstai, neapibrėžtumas, malonūs melagėliai, užkeltos kainos svečiams ir daug kitų nemalonių potyrių, kuriuos priimi, suvirškini, bet kažkurį smegenų plotelį jie vargina.

Perkaito Zabarauskas? Ne, bičiuliai. Užsimest raudoną kramą ant nosies nuo kelio dulkių prieš sėdant į transportą karštą dieną čia, Indokinijoje, man vis dar labiau patinka, nei generuoti „Office 2003“ dokumentus namie. Tik, kaip ir sakiau savo pirmam poste, – neevangelizuokim kelionių. Jos yra ne apie pasaulį. Jos - apie mus.

10 komentarų:

  1. Oi Zabarauskai tu cia ir parashei! Labai kietai, taikliai ir kazkaip protingai labai...
    vienas is megstamiausiu irashu bus shitas ...
    jezus tik labai nepervarkit, tausokit save, dar labai idomu bus paskaityti shio ese tesiny kai grisi is keliones ir isvirkshciai tada turesi parashyt viska

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne, isvirksciai tikrai nebus. Tik dar labiau sustipres, bet pasakoti noresis gerokai maziau... :)

    kiaulia

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aisti, daugiau filosofinių apmąstymų. Gerai nuteikia...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Į patį taikinio vidurį. Super postas. Tokio ilgio kelionės reikalauja daug fizinių bei emocinių jėgų. Vakar autobusu 400 km. važiavom 12 val. Ir tą visą laiką reikėjo kovoti su bobute rožine skrybele dėl užuolaidos, kuri uždengtų nuo saulės..ji norėjo turėti 2, mums palikdama 0. Lengva?..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tamarinda kaip prieskoni zinau. Ar jis valgomas kitame pavidale?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man atrodo, kad jau labai pasiilgot namų ir visų.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o man atrodo kad tik dabar pradeda atsipalaiduoti 30 metų į galvą kišami postulatai.

    Beje, jūs lėčiau visur skubėkite. Su žmonėm ne farangais pakalbėkite :)

    Aisti, mąstyk po tamarindu dažniau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip puiku, kad Aiscio mintys tiek daug patarimu ishsauke, aciu.
    Tamarindas - prieskoniams, saldus tamarindas - desertams, jo pupeles tik ka suciombinome su kokoso pienu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, man irgi smagu, kad atsiliepet ir pazeret minciu. Tuo tarpu dabar esam siauriausiame iki siol savo keliones taske - 20 laipsniu siaures ilgumos. Klimatas nuostabus - kasdien lyja ir koks plius 23. Tokiu oru galvot nesinori, tokiu puikiu oru varom dviem dienom i dziungles :) Tegyvuoja vesa!!!!

    AtsakytiPanaikinti