2009 m. kovo 27 d., penktadienis

Miestelis su upe

Nezinau, kaip cia tiksliau ishversti kazkodel labai taiklu rusiska ishsireiskima 'posiolok na reke'. Toks apibudinimas man visuomet iskildavo uzlipus i "Europos" virshutini auksta apzvelgti Vilniaus - toks grazus, mazas, jaukus, 'posiolak na reke Niaris". Is virsaus ziurint gerai isryskeja centrinis upes serpantinas ir aplink ji susispiete nameliukai ir kiti dangoraiziai. Ir man visa laika taip gaila, kad Vilniaus upes taip mazai isnaudojamos, jos apmire, negyvos, nors is esmes juk yra pagrindine miesto arterija, juk butent del upiu miestai aplink jas ir kuresi. Temzeje, Senoje, Dunojuje gyvenimas verda, O Neris ciutciut gyva. Meginti ja gal ir sekmingai bandoma - Kultfliux, VEKS ir kt, bet as nesuptrantu, kodel naturalaus poreikio nera isnaudoti upes?
Savo megiama tema - upe mieste - prisiminiau, kai siandien plaukiojome Bangkoko Chat Praya upe. Kaip i autobusa sedome i laiva, kuris kursuoja pagal grafika ir nustatytu marshrutu. Na, jis ten ne vienas, daug tokiu laivu, upe verda nuo laivu kursuojanciu pirmyn atgal upe. Specialios prieplaukos irengtos laivams, kursuojantiems per upe - nuo vieno kranto i kita - ale koks patogumas ir tiltu maziau reikia ir seip, nereikia daryti lanko, norint patekti pvz, i Vingio parka:) Zmones sedi laive, kaip autobuse ar metro, snuduriuoja, vezasi darzoves namo, ar kokiu shmutkiu centre prisipirke...kaip noreciau i darba plaukti laivu..... O upes krantai irgi gyvi - nameliai ant poliu, valtikes priristos, geles vazonuose, paciam miesto centre, pasaka.
Griztant nuo ko pradejau - miesto apzvalgos is aukstai, tai Bankokas irgi turi tokia svelniai tariant 'nieko' vietele. A la "Sky baras" 61 viesbucio aukste, bet stebuklas tai, kad ten net stogo n era! tai geri kokteilius, apzvelgi miesta, posiolok Bankoko nepavadinsi, ir vejas kedena plaukus. Pridedu vaizda is ten.

Tai shtai kaip graziai sujungiau temas - apzvalgos aiksteles ir vaizdas jose, upe mieste, Vilnius ir Bankokas:)

13 komentarų:

  1. Dar apie tuos laivus-autobusus. Juos valdo ne kapitonai, o juvelyrai. Prieina prie prieplaukos, nosi atitraukia, o achteri uzmeta ir virpina bangu ritmu, kaip sambos sokeja apatinius zandus. Jokio trankymosi, gryna juvelyrika :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir mes viena laiva turime Vilniuje :)))))))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Linkėjimai keliautojams! Gal kur susitiksim :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ash noriu i ta bara labai....Rita puikiai rashote straipsnelis su mintim, informacija, pletojimu ir ishrishimu ir labai optimalaus ilgumo...kaip kokia pati geriausia ir brangiausiai mokama kokio Times zurnaliste:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Galbut susitiksim. Ziuriu, jus kaip vijurkai prasinesit pro visa regiona :) Jei sutaps datos, matomes. Beata, gal gali padet suorganizuot, kad ji tokia ir taptu? :) Pasididintume biudzeta ir galetume ne tik viski ir alu siurbciot Vertigo 61 aukste. bet ir pasiimti vakariene, kurios finansine israiska toli uz nugaros palieka musu visos dienos bairgain budget:) Jurgi, siandien suszinojom, kad Vetigo yra ne tas baras, kuri Tu mums rekomendavai :) Yra dar kazkoks vienas, kur buvai Tu, o mes ji supainiojom su Vertigo. Bet kokiu atveju buvo labai smagu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na bet žinokit iš nuotraukos "Rita ir Aistis šią savaitę" jūs labiau panašūs į verslininkus, kuriems kelionę suorganizavo kokia nors įžymi išskirtinių kelionių organizatorė, o ne į backpacker'ius!
    Ir juk iš tiesų ryt eisit golfo žaisti, tiesa?:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nu seip tai, Milda tu teisi, tik niekam mes nesake, kad TA ishskirtiniu kelioniu organizatore cia viska padare:)
    O nuotraukas toje rubrikoje tai specialiai tokias jau nekukliai grazias parenkame, mes gi sau ne prieshai:)
    Beje, kai varem i ta Skybaras, tai as net batus pirkau specialius, nes su slepkem nebutu ileide. Batai kainavo 170 batu, taikoki 15 litu, labai prabangus, medziaginiai, suplys matyt rytoj, bet blin,per juos virsijom dienos biudzeta:)
    O seip tai juokingai tam bare viskas po brangiaiskai - jei su normaliom azijos kainom lyginti. Nu, uz maza alu sumokejom 20lt, uz viski, 12lt. Tai pakraupom abu, kai tas kainas pamatem.Ale paskui kiek pagalvojom ir prisiminem, kad 40lt isleisdavom ikiuke ar rimiuke, kai nieko neprikdavom:) tai vat taip greitai zmogus pripranti prie Azijos:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš jums pasakojau apie State Tower. Kainos ir vaizdas tox pats :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. o masažą iš šventyklos mokinių pabandėte?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ne, masazo dar Bangkoke nebandeme. Kai buvom Wat Po, uzejom i mokykla, pasiemem bukleta su mokslu kainomis, bet ant gultu negulem. Masazui pasilikome Chang Mai :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taigi siandien per savo megstamiausia radijo stoti, t.y. Lietuvos radija, isgirdau pazistama balsa - apie Tailanda pasakojo po Azija keliaujantis zurnalistas Aistis Zabarauskas:). Aisti, nerealiai graziai ir idomiai kalbejai. Svaisteisi visokiomis metaforomis ir kitokiomis musu kalbos vingrybemis, man labiausiai patiko Tavo palyginimas, jog turistas is ziemiskos Lietuvos atskrides i Tailanda pasijunta, lyg saldyta zuvis imesta i orkaite:):):) Ir siaip tiek visokiu faktu prisirinkes apie Tailanda, kad atrodei lyg koks Tailando turizmo informacijos centro darbuotojas:) Sekmes Jums, miela buvo gyvai isgirsti atsipalaidavusio atostogaujancio Aiscio balsa!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, aciu:) Rita sako, kad likusia musu keliones dali dabar turetu finansuoti Tailando turizmo ir sporto ministerija. Bet taip nebus, nes dabar galvoju apie Tailando lowlights. Media yra media, zinai juk:)

    AtsakytiPanaikinti