2009 m. rugpjūčio 30 d., sekmadienis

Kiekvienas turime savo Papę

Draugė Vilma parašė nuostabų laišką apie prabėgusias idealias atostogas Latvijos pajūry, apie besibaigiančią vasarą, apie bobutes, pardavinėjančias kardelius ir apie rugsėjo pirmąja kvepiantį orą.

Vilma į Papę Latvijoje važiuoja jau 18 metų kasmet, su tėvais. Šiemet čia atvyko jau ir su savo sūnumi. Jai Papė yra kultinė vieta, idealių atostogų, tobulos šeimos, idealios vaikystės simbolis ir išsipildymas, kartu dvasinis ir emocinis pasiruošimas naujiems aktyviems metams, kurie po senovei prasideda pasibaigus vasarai.

Galvoju. Mes kiekvienas turime savo Papę. Idealią vietą ar būseną iš vaikystės, į kurią norisi sugrįžti ir kuri duoda stiprybės dabar, duos ir visą gyvenimą. Aisčiui tokia vieta yra Klaipėda – su krykšiančiais vaikais už lango atsibudus po pietų miego, močiutės ruošiamais sumuštinių baliais ir ilgais vakarais kieme.

Mano Papė – judantis tėvų automobilis bet kuria vasaros atostogų kryptimi, mes, dainuojantys „mašinines dainas“, geriantys saldžią kavą iš termoso ir triauškiantys „ilgai grojančius“ saldainius „Riaugeriškis“.

Tikiuosi, kad šią vasarą jūs visi aplankėte „savo Papę“, nes kitaip juk vasara nebūtų tikra vasara, o atostogos – ne atostogos.

Mums šiemet vasara buvo be senųjų, gerųjų vietų. Mes šiemet kūrėme „naujas Papes“.

Pavyzdžiui, į Flores salą dar reikės sugrįžti, nes dabar, jaučiame, patekome negeru laiku ir negeros nuotaikos. Beveik niekas, išskyrus salos pavadinimą, vulkaninius Kelimutu ežerus ir papuasiškų bruožų jau turinčius žmones, nepatiko. Būtinai reikės čia grįžti. Į Sulavesi salą dar tik atvykome. Kol kas apie ją žinome tik tiek, kad salos labai keista forma. Galbūt ji taps naująja mūsų "Pape"?

Ir dar. Pernai vasarą, po savo atostogų, pasakiau, kad norėčiau, jog vasara tęstųsi amžinai. Gavau marškinėlius su tokiu užrašu. Juos turiu ir čia. Jie man primena, kad svajonės pildosi, nes tuoj prasidės jau trečia vasara šį sezoną.

Su rugsėjo pirmąja! Tegyvuoja vasara!

7 komentarai:

  1. Miela Ritute,
    ačiū už tas dovanas, kurias (atviruke) Bali salos mergaitės neša ne tik savo dievams, bet ir mums į Lietuvą. Sėkmės kelyje!

    Algrdas

    AtsakytiPanaikinti
  2. eheej, Ritule, geri marškinėliai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, labai gerai, matai, kaip svajones padeda pildyti!!!!!Ziu, gal taviske apie senatve Maroke ishsipildys:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rita Stankeviciute2009 m. rugsėjo 2 d. 21:41

    Jus ne Javoje, ane?? Ne ten, kur zemes drebejimas?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi Ritute, labai grazus ir prasmingas irashas, kuris primena, kad kartais tereikia panoreti:) arba noreti labai labai stipriai...ir tada vasara tesis amzinai.....
    ash zinok buvau Papej irgi, kazzkaip ta pape labai jau turi gera jausma....
    O vilmos pape is viso yra legenda...
    ir zinok tu man kazkaip labai arti prie krashto stovi...pavojinga tokia foto atrodo :)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ne, mes ne javoje. Toli nuo Javos, aciu dievui.
    O del krashto - buvau ir arciau priejusi, atsargiai, tiesa. Bet nesinoretu ikristi i sita cheminiais elementais turtinga ezera:) Kaip sakoma klasikineje dainoje " baju bajushki bajuuu, nilozhisia na krajuuuu"

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mes esam apie 2000 km nuo Javos. Kaip nuo Lietuvos iki Barsos. Ramu. Net cunamis neuzpils, nes sedim kalnuose. Grozimes pilnatim, klausomes vietiniu gyventoju kleketavimo ir skerdziamui gyvuliu monologu. Papasakosim. Pietu Sulawesis rauna stoga. Cia jega.

    AtsakytiPanaikinti