2009 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Seniai tinginiai Komodo drakonai

Mes į kelionę laivu ir išsiruošėme tam, kad pamatytume Komodo drakonus – prieštvaninius driežus, kurie užsilikę gyvena Komodo ir Rinca salose. Tiesa, pagrindinė kelionės priežastis truko trumpai, palyginti su visa kelione. Plaukę tris dienas, Rinca saloje praleidome apie valandą, bet to užteko dideliam įspūdžiui.

Kiek kartų esame filmuose apie gamtą ( su gerb. Seimo narės I.Valinskienės įgarsinimu) stebėję šituos driežus, ale vis tiek, kai juos gyvus pamatai, tai nukrato šiurpas ir paskui dar vienas, dar vienas. Varanus Komodoensis yra didžiausi pasaulyje driežai, dinozaurų palikuonys. Kaip „labai išsamiai“ pasakojo saloje esančio nacionalinio parko reindžeris, seniai seniai, vienam žemynui ėmus byrėti į daug mažų salų, šie driežai užstrigo šiose salose, todėl ir nesivystė, liko archaiški.

Komodo nacionaliniame parke drakonai gyvena laisvai, natūralioje aplinkoje, taip bent mums teigė reindžeris. Vienas „driežiukas“ mus pasitiko dar neiškėlus kojos iš sausumos, prieplaukoje.

Kita patelė sau ramiai gulėjo prie informacinios stendo – kaip paskui pasakojo reindžeris, ji susilaužė koją, čia atėjo numirti, o kadangi sąlygos natūralios, tai parko darbuotojams nevalia jos šerti.

Didžiausius drakonus lengviausia buvo pamayti prie restorano virtuvės. Kadangi jie gyvena natūraliomis sąlygomis, tai nieko nedarydami gali gauti maisto likučių iš virtuvės. Tie seniai tinginiai ir buvo įspūdingiausi, nes galėjom juos atidžiai apžiūrėti iš saugaus atstumo, bet pakankamai arti, kad matytųsi jų dideli grobai, milžiniškos letenos, žvynuoti kūnai ir nieko gera nereiškiančios akys.

Kadangi sudaromos natūralios sąlygos driežams gyventi, tai vienas iš reindžerių numetė tinginiams keletą kasnelių prieš tai pasakydamas, kad mes pasiruoštumėme fotoaparatus. Žinot, kai tas monstras atsistojo ir pakėlė galvą, buvo smagu žinoti, kad jis senas ir tingus, kad tikėtina tingės ką nors daryti, o ir reindžeris šalia su dvišakiu, kuriuo nuveja driežus, jeigu ką. „Jeigu drakonai pasidarys agresyvūs, nebėkite ir nedarykite staigių judesių“, - sakė reindžeris, bet aš drįsau abejoti, kad nors vienas iš grupės sugebėtų taip susivaldyti šalia tokio monstriuko, kuris gali bėgti beveik taip greitai, kaip žmogus.

Eidami aplink salą matėme kelias jaunas pateles saugančias landas, kur deda kiaušinius. Tai net nebandėme šalia jų eiti, nes jos jaunos ir tikrai netingios.

Drakonai, būna, užpuola žmones. Čia aprašytą užpultą reindžerį mes net matėme pietaujantį – jis išgyveno, nes įkandęs jam driežas buvo mažiukas, tik metro dydžio. Drakonų labai nuodingos seilės, tai jie iš pradžių grobiui įkanda, o paskui laukia, kada jis nusigalabys ir tik tuomet ėda. Jei sumedžioja buivolą ar briedį, tai kol seilės padarys savo juodą darbą, driežams tenka laukti apie mėnesį, kada galės pradėti valgyti. Suprantu, kodėl patogiau prie virtuvės lūkuriuoti.

5 komentarai:

  1. Wiki sako, kad skuodžia iki 20km/h, o kai jauni, tai dar ir į medžius lipa. Plius nardo iki 4.5 metro.

    Tai kaip nuo jų pabėgti?

    Gerai, kad sąlygos natūralios, vienžo..

    AtsakytiPanaikinti
  2. ui, sie zveriukai mano megstamiausi...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas rytas, Rita,
    Labas Aisti,
    si ryta bekrapstydama akeles ir besibudindama, prisiminiau, kad seniau beskaiciau, kaip jus ir kur jus. O dabar va sedziu ir galvoju, kad vis dar sapnuoju! Sapne tingus drakonai, milziniskos meduzos ir jus abu Azijos tyrinetojai! Belieka palinketi, kad jusu sapnas - realybe toliau skleistusi visomis spalvomis ir gyvybes formomis. O Lietuvoj laukia sodo darbai. Pazadejau mamai slyvas padet skinti, taigi griztu i realybe :) buckiai ir iki

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vaje, kokių dar gyvybės formų įmanoma pamatyti.....:)

    AtsakytiPanaikinti