2009 m. spalio 5 d., pirmadienis

Borneo džiunglės

Pratęsiu pasipiktinimą dėl Borneo salos - ji toliau sėkmingai niokojama, nepaisant trimitavimo, kad jei dar taip, tai Azijoje drėgnųjų miškų su jų gyvūnais greit visai nebebus. Kaip jau sakiau, medžius medienai jau iškirto. Nebėra medžių, nebėra pajamų. Tai sugavojo apsodinti palmėmis. Palmių plantacijos - labai pelningos, nes iš palmių gamina sveiką ir ekologišką palmių aliejų, taip pat biokurą, dėl kurio ekologiškumo eina iš proto visa Europa!! Aš tuoj imsiu manyti, kad toko dalyko, kaip ekologija išvis nėra, nes patempi vieną paklodės kampą, gerokai nusikloja kitas.

Ir dar tos sausros, dėl kurių atsiranda gaisrai ir niokoja miškus. Vat ir ponia Birutė apie tai rašo savo bloge. Mes tų gaisrų atšvaitus irgi matome - dangus čia nuolat dūmais pasidengęs. O plantacijos sėkmingai klesti, bet vietos natūraliems miškams visai nebelieka! Žiūrėjom į Borneo dalį Malaizijos Sabah regione (kur dabar ir esame) per Google Earth. Tai akurat, visas provincijos plotas nusėtas kvadratėliais (plantacijos), o tamsiai žalias plotelis (natūralūs miškai) likęs tik abiejose upės Kinabatangan pusėse. Vaizdas liūdnas, bet tai gera žinia turistams - tame mažame natūralių medžių plotelyje tarp upės ir plantacijų dar spiečiasi šimtai gyvūnų, kuriuos ypač lengva pamatyti iš upės. Į tokį upės safarį ir mes išsiruošėme. Tai nėra turistinė tuštybė, kaip gali pasirodyti, nes dalis turistinių pinigų skiriama ir esamų gyvūnų išsaugojimui.

Kinabatangan upė yra kiek senesnė nei Amazonė, vanduo – arbatos su pienu spalvos, krantai apaugę mangrovėmis ir miškais. Labai gražu, ypač anksti ryte saulei tekant, ar pavakary, kai gamta rimsta.

Per trijų dienų išvyką keturis kartus plaukėmė upe, du kartus vaikščiojom po džiungles tamsoje ir kartą – dieną. Per tuos susidūrimus su gamta pamatėme n ilgauodegių makakų, n didžianosių bezdžionių (nežinau, kaip jos lietuviškai, bet lotyniškai – nasalis larvatus), du orangutangus, vieną krokodilą, keturias krokodilo akis virš vandens, n dižiasnapių paukščių (hornbills), daug gandrų, vieną šamą, du skorpionus, dramblio pėdsakus, du miegančius paukščius! Ir visi jie buvo laukiniai!!! Taip arti laukinės gamtos buvome pirmą kartą!

Ir turiu pasakyti, kad gražūs tie laukiniai gyvūnai, ypač kai turi progos juos ramiai stebėti, kaip jie sau gyvena medžiuose, ar vandeny, ruošiasi nakčiai, skraido nuo medžio ant medžio, ėda vaisius.

Kad ir koks geras G7, jis nėra labai tinkamas laukinės gamtos stebėjimui – vis dėl to pakankamai toli nuo tų žvėriukų buvome, priartinimo neužteko. Ai, bet daugeliu atveju smagiau buvo tiesiog sėdėti ir stebėti juos ten besikutinėjančius. Todėl nuotraukos ne pačios geriausios kokybės, bet gal nors kiek perteiks tą stebuklą. Beišnykstantį stebuklą.

Beje, mano naujas mėgstamiausias gyvūnas (jau nebeprisimenu, koks buvo „senas“ mėgstamiausias) - proboscis monkey, lot. nasalis larvatus, kaip lietuviškai - neįsivaizduoju, bet tebūnie ilganosis. Jis endemiškas tik Borneo (pasižiūrim visi tarptautinių žodžių žodyną, ką reiškia endemiškas).Į jį bežiūrėdama aš vis gavojau - nu kodėl gamta tokius pokštus kuria? Nes: ši beždžionė turi neįtikėtinai didelę nosį, kuri patinams reiškia didelę galią. Turi nuolat išsipūtūsį pilvą, nes pilve yra du skyriai - vienas paprastam maistui virškinti, kitas - nuodingam, ilganosiai nevalgo prisirpusių vaisių, nes cukraus virškinimui skyriaus skrandyje nėra. Be to, dėl nuolatinių procesų, vykstančių tam dviskyriame skrandyje, proboskių pilvas nuolat išsipūtęs ir pilnas dujų:)

Tada..proboskių kūnai pilki, o galūnės - rudos, todėl atrodo, lyg jie su liemenėmis būtų, o ypač kai sėdi ant šakų, tai išvis kaip žmonės atrodo.

Ir dar - proboskių patinai yra labai seksualiai pajėgūs, jiems erekcijos kone nuolat būna, todėl jie gyvena haremuose su minimum devyniom patelėm. Proboskių patinai savo galios nevengia rodyti sėdėdami ant šakų išsiskėtę ir demonstruodami savo "kitą nosį":

Kitos atskiros istorijos vertas ir mūsų gidas Khai. Štai jis:

Jis puikiai pastebėdavo net ir gudriausiai pasislėpusius gyvūnus. Net leidosi, kad jam skorpionas įgeltų – kad tik mes jį pamatytume. Bet jo anglų kalba buvo labai, labai keista. Pavyzdžiui, apie medžio viršūnę jis sakydavo: look at the tall of the tree. Padėkodamas už plaukimą laiveliu sakydavo taip: „ I hope you enjoy again what you looking interesting this morning“. Nu supranti, apie ką kalba, bet labai keista konstrukcija, ar ne? Aistis liepė man nesijuokti iš žmogaus anglų kalbos, nes pačios ji – neideali. Sutikau, o kaip kerštą, kad juokiausi iš gido, gavom pastabą dėl savo anglų kalbos iš hyper aktyvaus amerikiečio anglų kalbos mokytojo, kuris nesuprato, kad kviečiam prie stalo sakydami „Join the table“. Ech, gyveni žmogus ir mokaisi, keliauji – ir dar daugiau išmoksti.

9 komentarai:

  1. Na apie biokura tai jis tikrai nera laikomas ekologisku, nes neimanoma ekologiskais kiekiais isgauti jo tiek kad patenkintu paklausa. Jau seniai zalieji ir ekologai pries ji kovoja, bet deja nesekmingai.. Tai yra milziniskas biznis. Kalba eina baisias sumas pinigu, o kur dar valstybiu dotacijos! Klijuojama 'zalio' kuro etikete, nors zalumo ten tera tiek, kiek jo galima pagamint is ivairiausiu atlieku.

    Man pvz labai pikta kad Lietuva iskart prieme maksimalia techniskai imanoma biokuro dali - dabar lietuvoje parduodamuose degaluose privaloma nemaziau 5% biokuro, nors pvz britanijoje sis procentas buvo gerokai sumazintas del zaliuju spaudimo. O Lietuvoje NIEKAS ne nemirktelejo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Daug žinai, žiupsneli druskos! Tai tik dar karta pavirtina, koks slidus dalykas yra ekologija.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rita, as magistrini apie tai parasius :)

    Tik nesutinku su komentaru apie ekologija. Biodegalai tikrai neturi nieko bendro su ekologija. Is esme jie - antiekologija, nes - patys matet - del ju kertami miskai, deginami durpynai.

    Siaip jau net gamintojai ju ekologiskais nevadina, nes neturi tokios teises. Uztat jie yra pervadinti i ZALIUS - juk pats priesdelis BIO suponuoja gyvybe, ar ne? 'Zalumas' niekur ir niekieno nereglamentuojamas, o stai ekologiskumo etikete tikrai ne visi gali gauti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. o as nesu labai tikra, ar labai shchyrai reglamentuojamos ir tos ekologiskos etiketes. us beveik jau metai, cia aisku, kad pilna organic super duper marketu, nu bet kai pasiziuri i ekologiskos grietines sudeti, pamatai 20 ingredientu, tai aciu, tokio s pirkti ir dar uz gvigubai didesne kaina tikrai nenoriu. as uz gamtos saugojima ir naturaluma, bet vis delto ekologija ir zalumas yra daugiau mada negu nuosirdus rupinimasis gamta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. lora, o ten tikrai grietine buvo ar grietines pakaitalas..? Bet kokiu atveju net ir 100 ingredientu turintis produktas gali buti ekologiskas, jei jo gamybai (berods 90%) nebuvo naudota chemikalai, pesticidai, trasos, etc. Man rodos zmones labai maiso terminus, juk ekologiska tai nereiskia automatiskai 'sveika'. Tai gana konkreciai apibreztas produktas, visgi ne 'magic bullet' ir cia jau vartotojo teise rinktis produkta su 100 arba 2 ingredientais ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  6. diskusija tik dar karta parodo, koks slidus dalykas yra ekologija, nes:
    1. definicijos (zalias, ekologiskas, sveikas) yra svarbu, o paprasti zmones, nerasantys magistriniu sia tema, kaip kad as, pavyzdiui, nelabai kreipia demesius i siuos skirtumus, todel ir atrodo, kad biokuras - ekologiskas, nors jis, pasirodo, tik zalias, o kad tarp ju yra skirtumas, nemanau, kad daug kas zino.
    2. kaip pasirinkti teisingai - ekologiska grietine su daug ingridientu, bet nesveika, ar ne ekologiska? O kas yra ekologiskiau: atdaras automobilio langas vietoj oro kondicionieriaus, bet sunaudojama daugiau kuro, ar oro kondicionierius kenkiantis aplinkai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. va del to man ir pikta, kad ekologiskumo vardu yra spekuliuojama, kaip panaceja buti sveikam. ir puikiai suprantu kodel, nes tada lengviau zmonems parduoti ta ekologiska produkta. o tiesiog noretusi, kad daiktai butu vadinami tikraisiais ju vardais. tik tiek. o ten buvo tikrai grietine, ne pakaitalas, visu ingredientu neatsimenu, bet labai jau atstumianciai skambejo kokios tai gumos ir pan. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Keisti jus - juokiates is zmogaus, kuris ne gimtaja savo kalba sneka ne idealiai.

    AtsakytiPanaikinti
  9. LOra, sutinku su tavim. Vadinkim daiktus tikaisiais ju vardais.
    Lukai, tai ir sakau, kad keisti. Uz tai jau atsiemem savo nuo to anglu kalbos mokytojo. Bet garantuoju, kad jei tu ten butum buves, ir tu butum sypsojesis pro usa.

    AtsakytiPanaikinti