2009 m. lapkričio 1 d., sekmadienis

Veikėjas su tūkstančiu veidų (atnaujinta)

"A Hero with a Thousand Faces" yra mano mėgstama knyga. Ji moko kai kurių esminių dalykų:

  • žmonės yra pasakotojai,
  • visos tautos turi pasakojimus apie vidinę kelionę,
  • visų tokių pasakojimų struktūra iš esmės vienoda,
  • visi turime savo kelionę ir patys pasirenkame, ar leistis į ją, ar likti dvasiškai sėsliems,
  • gyvenime yra tik sauja esmės, bet į ją veda visa krūva labai skirtingų kelių.

Vakar atradau sau dar vieną netikėtą kelią, vedantį prie tos pačios esmės, kaip ir meditacija vienuolyne Tailande. Tai arbata. Tiksliau - arbatos ceremonija. Buvo karšta popietė, kai Rita liko namie darbuotis prie kompo, o aš išdūlinau pas tūlą kiną, praktikuojantį didmeninę ir mažmeninę prekybą arbata centrinėje Melakos gavėje.

Per 3 valandas jis suplakė man tokį nuostabų arbatos, dvasingumo ir kinų verslo minties kokteilį, kad išėjau pilnomis kišenėmis peno mąstymui. Gaila, dabar jau mažai ką prisimenu. Bet turiu štai tokį paties meistro man asmeniškai padarytą konspektą, tai juo pasinaudodamas apibendrinsiu, ką verto išsinešiau iš arbatos ceremonijos

  • Atsakymus į visus sau rūpimus klausimus mes jau žinome.
  • Atsakymus galime pasiimti iš smegenų vien užduodami sau klausimus.
  • Atsakymus taip pat galime rasti stebėdami gamtą.
  • Arbatos gėrimas treniruoja ir disciplinuoja mąstymą ir gebėjimą stebėti ir klausyti.
  • Jei noriu užsidirbti pinigų, galiu pirkti iš jo arbatą ir daryti arbatos degustacijas Europoje, imdamas po 10 eurų nuo žmogaus.
  • Jei noriu užsidirbti dar daugiau pinigų, galiu investuoti į jo visuomeninę organizaciją, kuri žino, kaip daryti pinigus ir mokėti mažiau mokesčių.

Paskutiniai du punktai man sukėlė mažiausiai klausimų :) Bet OK, čia nesvarbu. Daug įdomiau tai, kad kinų arbatos ceremonija ir budistų meditacija veikia panašiu principu ir treniruoja gebėjimą susitelkti, jausti save ir aplinką. Čia esmė. Gebėjimas sutelkti dėmesį ir jausti yra esmė, o meditacija ir arbata yra du jos veidai. Esu tikras, kad yra ir dar devyni šimtai devyniasdešimt aštuoni susitelkimo veidai. Pavyzdžiui, nardymas, buriavimas, aitvarai ir t.t.t.t.t.

Taigi susitelkiam, įsijaučiam ir žiū - jau visai kitoj kėdėj sėdim ;)

Beje, arbata buvo jėga.

P.S. Saulelis parašė, kad neseniai grįžo po meditacijos kurso tame pačiame vienuolyne Tailande. Čia ištrauka iš jo mailo:

Isbuvau net daugiau nei 26 dienas, nes kazkaip taip gavosi. Hardcore experience, reikia pasakyti. Medituodavau po 12 val. per diena, stengdavausi nesneketi su niekuo (aisku nepavyko :) ir kitu taisykliu laikytis, bet i pabaiga jau sunkiai kantrybe laike. Taciau visgi isspaudziau finalini testa: paskutines 3 paros - istisine meditacija su pertraukom tik maistui (kuri atnesdavo i kambari). Labai keistu proto busenu patyriau per ta laika... :)

Čia jau visa ekspedicija į esmę:)) Nuotykis, vertas Ernesto Shackletono. Jei koncentracija rūpi ir jums, neatidėliokit treniruočių. Velniškai linksma :)

5 komentarai:

  1. lyginu dvi nuotraukas. tą kiną ir tave Aisti. kažkaip nedaug skirtumų jaučiu... esminis - marškinėlių spalva ;)


    p.s. sveikinu vėl pradėjus rašyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. cheersmate:) Visai praverstų su tuo kinu praleisti dar pusdienį. Būt įdomu pasigilinti, kaip jam sekasi drugelių biznis, kurį jis pradėjo, kai drugeliai ėmė lankytis jo apelsinmedžiuose, kuriuos jis tręšia panaudotomis arbatžolėmis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aisti, sveikinu ir aš. Su tuo pačiu :)

    Trumpai pagalvojau apie pirmus tris. Gi tikrai!

    linkėjimai

    AtsakytiPanaikinti
  4. knygoje, kurią dabar skaitau (nepatikėsit, kokią), bet perskaičiau bais idomią mintį - pagrindinė herojė, kai reikėdavo susikaupti ir spręsti, atrodo, situaciją be išeities, ji sakydavo sau ne 'galvok', o 'prismink'! Taip teigdama, kad mūsų smegenys viską jau žino, tik reikia joms duoti impulsų prisminti. Stebuklingos tos mūsų smegenys.

    AtsakytiPanaikinti