2009 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Perskaitę pavalgykit

...nes šis įrašas - vien tik apie maistą. Tai, beje, pirmasis įrašas apie maistą, na, neskaičiuojant populiariosios baltosios mišrainės. Matyt Azijoje taip įnikom į įvairių maistų skonines sąvybes, kad pamiršom apie tai pasisakyti.

Gaila, kad mūsų blogas - ne Beatos virtuvė ir aš negalėsiu papasakoti, kaip visą šitą gėrį pagaminti. Kitą vertus, tikiuosi, kad garsioji TV šefė, kai grįš iš Karibų, galės išbandyti mano aprašytuosius patiekalus ir pateikti paprastam naudojimui pritaikytą jų receptą.

Turiu pripažinti, kad Malaizijoje mes einam iš proto nuo gero maisto. Ta kultūrų mišrainė - kinai, malajai, indai, kinų-malajai, kino-indai, indo-malajai ir t.t. - gerokai krestelėjo savitumo valgiui.

Melaka, iš kurios jau išvykom, ir Džordžaunas, kuriame dabar esam, garsėja Baba Nonya virtuve. Baba Nonya - tai kinai, atvažiavę į Malajų pusiasalį paskui savo princesę, kuri ištekėjo už vietinio sultono, ir susimaišę su malajais. Jie save vadina Strait chinese - sąsiaurio kinais, arba Baba Nonya. Mūsų nuostabai, šiame žodžių junginyje Baba reiškia vyrą, o Nonya - moterį.

Taigi, be to, kad turi begales įdomių ir dar išlikusių tradicijų, babanonjos gerai pasidarbavo ir maistą gamindami, todėl kone kasdien einam tikrinti vis naujo patiekalo.

Aišku, numeris vienas iš visų ragautųjų - Laksa. Kreminė žuvienė (gali būti ir vištienė) su kokoso pienu, citrinžole, tofu bombikėmis, traškiais sojų daigais ir storais makaronais.

Tokią vieną lėkštę suvalgai ir būni sotus visą dieną. Bet kur tau, reikia eiti dar ragauti. Antri pagal skanumą mano sąraše - pyragėliai pie tee. Niekur kitur neteko tokių ragauti, tik pas nonjas. Tai tokie krepšeliai iš kažkokios ryžių masės išlankstyti, pridėti garintų daržovių, imbiero, anyžių, kyšo šviežių agurkų drožlės ir viskas užlieta lengvu čili padažu....tokį krepšelį kresteli gomurio link ir jauti, kaip visa Azija ištirpsta burnoje...

Dar ragavom tokį čiūdą - žemės riešutų padažo fondiu. Sumerki visokius maistus ant pagaliuko į karštą riešutų masę, palauki minutėlę ir valgai, kartu su tuo padažu. Na, įdomu labai, bet skonis.... Tik atkreipkite dėmesį, į nuotraukoje nekantriai sudėtas rankas... "baik fotkint, greičiau pradėkim..."

Nors skrandis išsitampęs, kaip bulvių maišas, dar laukia desertas - Cendol (kartais taria chendol, kartais kendal). Tai tarkuotas ledas, užpiltas kokoso pienu, sirupu, apačioje jo įmūrytos pupelės ir žali žele kirminukai. Atneša tokį saldų ledo kalną, jis greitai pradeda smegti, tuomet imi šaukštą ir kabini saldų vandenį.

Jei ta geltona masė ant Aisčio cendolio jums kažką primena, tai taip, čia duriano žele.

Ir dar vienas dalykas, nuo kurio einu iš proto - tai šalta citrininė arbata. Taip taip, paprasta arbata su mažom apvaliom citrinom, bet svarbiausia, kad ji būtų maišelyje, nes tik maišelyje atsiskleidžia tikrasis jos skonis!

12 komentarų:

  1. nors dar tik devinta ryto, žiauriai užsimaniau valgyti... sadistai jūs :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. neturi žmonės sąžinės ir viskas. man kaip tik ir reikėjo skaityti, nieko pusę dienos doro nevalgius... man toks techninis klausimėlis iškilo. o į tą riešutų masę kokį maistą kiša? ar jis jau būna kažkaip apdorotas? pvz. žalią mėsą kiša ten ar ne? ar tik tokius dalykus, kuriu virti ypatingai ilgai nereikia?

    AtsakytiPanaikinti
  3. padariau klaidą - pažiūrėjau pavalgęs (didelės krevetės keptos su česnakais su salotomis ir saldžiom vynuogėm). gyvatės. dabar noriu į Aziją, nes burna pilna seilių :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš norėčiau, kad Rita grįžusi padarytum man tokį citrininį gėrimą,būčiau labai patenkintas:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Alkaniesiems - pavadinimas juk liepė perskaičius pavalgyti:) Del riešutų masės - į ją ir žalią mėsą kišom, iškepė per tą pačią minutę, nes plonas gabalytis buvo, kaip ir įprastam fondiu. Bet ta riešutų masė pilna aliejaus, tai kur neiškeps.
    Rokai, aš būtinai padarysiu citrininę arbatą tau specialiai, darysim tokią kasdien:)
    Bruno - Azijoje ir su vaikais galima:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. ruoskites gaminti draugams, tikrai niekur nedingsit, turesit gaminti ir gaminti:) o patys megaukites maistu kol galit, nes Lietuvoj taip neskanu, kad nemoku apsakyti...kai pernai Tau Rita taip sakiau, tai kaltinai mane, kad esu nescia ir sutrike mano skonio receptoriai, bet dabar jau tikrai nebesu nescia ir vistiek man viskas neskanu...tai arba receptoriai neatsistate arba tikrai neskanu:) iki greito pasimatymo!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre, palyginti su Pietų Amerikos šalimis (išskyrus, žinoma, Argentiną), čia yra labai labai skanu :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Indre, top komentaras! Mes iš pradžių išlūžom, o po to abu sutarėm, kad tave suprantam ir netrukus, ko gero suprasim dar labiau:) Ką tik grįžom iš naktinio turgaus po karių su daigintomis sojmis, keptų saldžių dešrelių, kokoso ledų ir poros stiklinių chrizantemų vandens ir kokoso vandens plius griliažinių sausainiukų su sezamo sėklomis maišelis rytdienai į kelionę į Bangkoką. Už viską sumokėjom 2.50 EUR. Žydre,kuo jus ten kankino?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Arbatos as irgi neatsisakyciau:) Tikiuosi kada nors grize pavaisinsit:) Linkejimai ir laukiam griztant!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Hmmm... Ryžiai su vištiena. Ryžiai su kiauliena. Makaronai su vištiena. Makaronai su kiauliena. Ryžiai su makaronais su vištiena. Tęsti?.... :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Nea, Žydre, nebetęsk. Jau išspaudei šykščią vyrišką užuojautos ašarą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. oi Ritute, labai skanus irashas, i azija tikrai verta vaziuot pavalgyt:))nesuprantu tik kaip jus abu su vyru savaites nuotraukoj atrodot tokie lieknus ir grazus? manau tas azijos maistas aplink liemeni nesivynioja..cia tau ne koks kugelis su spirgais
    bet man rodos visur labai skanu, kur ne namuose:))
    Indre laimejo geriausio komentaro konkursa, (ir vel)
    (ar as cia jums skambinau??)
    buckiss

    AtsakytiPanaikinti