2009 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

Toli-Toli

Visiškai nedovanotina ir stačiai pasibaisėtina, kad rugsėjo mėnesį „dviese azijoje“ išstenėjo tik du įspūdžius. Bet čia tikrai ne mano kaltė, čia tas rojus žemėje kaltas dėl to. Nes, pasirodo, kad rojus būtų kiek rojiškas, reikia, kad jis būtų toli, lengvai nepasiekiamas ir, aišku, be interneto ryšio.

Netrukus po to, kai grįžome iš nuostabių Togean salų (matyt nenustosiu niekad kartoti, kokia ten pasaka), kiek atsigavę ir sustabdę horizontalų ir vertikalų ( nuo laivo ir nuo autobuso) galvos sukimąsi, nuvykom į Tangkoko nacionalinį parką žiūrėti Tarsierių – mažiausių primatų (anam įraše rašiau, kad žinduolių, bet paskui pagalvojau apie peles) planetoje. Jie buvo labai mieli ir maži iš tiesų, jų jauniklis kiek mažesnis už Aisčio nykštį buvo. Trijų tarsierių šeimynėle gyveno vienam medyje, kuris buvo nuolat aplipęs turistais.

Bet tai nenumaldė Tarsierių nuostabumo, ypač kai tiesiai į mus žiūrėjo savo už skrandį didesnėm akim. Vaiko nepavyko užfiksuoti, nes jis bais mažiukas, bet patelę ir patiną "nutraukiau".

Nors vakarinis pasivaikčiojimas po rezervatą buvo skirtas tik tarsieriams, bet mums bais pasisekė ir mes pamatėme juodasias makakas. Vat čia tai irgi gyvūnai! Ypač kai arti jų būni, jie tokie mieli ir natūralūs atrodo, taip mus primena....Ypač iš nugaros: (nuotraukos pikseliai išbyrėję, nes dėmesys sutelktas į tą trikampiuką nugaroje)

Kelionė iš nacionalinio parko turėjo būti paprasta ir niekuo neypatinga, bet, kaip visuomet šioje šalyje ar apskritai Azijoje, netikėtumas laukia už kiekvieno kampo. Mus prigriebė pikapas, kur žmonės sėdi, aišku, pikapo priekaboje. Maža to, pikapas vežė pilnas statines sūdytos žuvies, statinės buvo sklidinos žuviuoto vandens, o mes kadangi sedėjome ant statinių, o jos, aišku, liejosi per kraštus, nes, aišku, kelias buvo duobėtas ir kalvotas, tai ne tik aš, bet ir Aistis persismelkėme sūdytais kalmarais, kurie čia meiliai vadinami cumi cumi.

Po tokio zoo praturtėjimo vykome į dar vieną salą, Bunaken, kur nardytojai vyksta numirti, kaip sako ta keliautojų skaitoma knyga, kurios pavadinimo nevalia minėti. Aistis nemirė, bet nardė kaip akis išdegęs. O aš ant kranto jo laukiau ir mojuodavau grįžtant. Beje, gyvenome aukščiausiame namelyje saloje, tai kas ryt matydavom štai tokį vaizdą.

Kitas svarbus dalykas yra tas, kad mūsų du mėnesiai nuostabioje šalyje Indonezijoje baigiasi. Pagaliau ir Deja. Norėdama tinkamai pagerbti šitą neįtikėtinai gražią, didelę ir stebinančią šalį, skirsiu jai dar kelis įrašus.

Beje, apie Toli-Toli. Čia netoli (apie 200 km) yra miestas, kuris ir vadinasi Toli-Toli. Mums tai primena apie tuos 13 tūkst. kilometrų, skirainčius mus nuo jūsų.

6 komentarai:

  1. Tai kaip dziugu, kad Jums viskas gerai, kad vel rasot, nes jau per ilga tas pauze buvo ir as, nuolatine Jusu blogo skaitytoja, jau net buvau nusprendusi nutraukti prenumerata:) labai uzsimaniau tu cumi cumi, bet kaip zinia pas mus tokiu svieziu gerybiu nebuna, tad issiviriau lietuviskos grikiu koses ir bandau sau iteigti, kad tai ne blogiau uz kalmarus! Pas mus vakar buvo paskutine silta vasaros diena (taip sako sinoptikai, o jie matyt zino ka sako), kuria mes linksmai praleidom su Vilma ir Benu Vilniaus senamiestyje, vaiksciojom ir fotkinomes, kad po desimt metu prisimintumem, koki gera laika turejom, vaikus auginom ir galvos del nieko nesukom. Tikra palaima, visai kaip Jusu rojuje. Buckiai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indrute, taigi rojus ir yra ten, kur gera! Gerai, kad megaujates, mergikes. Keep up
    Ir gerai, kad suskubau atnaujinti bloga, nes prarasti tokia skaitytoja kaip tu, butu nekas. Linkejimai

    AtsakytiPanaikinti
  3. ash noreciau irgi isijungti i pasikalbejimus ir pasakyti, kad einamuoju metu valgau saldaini meshka siaureje..ir truputi ziuriu telika ir kompa, susikroviau daiktus ir rytoj vaziuosim i LT...Man labai patinka tas vaizzdas pro jusu langa. Pas mus jau atejo ruduo ir ilgeja naktis ir norisi miegoti ilgiau, sestadieni mergvakaris Odetos, o kita sestadieni patys zinot kas:))
    sildykites!

    AtsakytiPanaikinti
  4. ai, dar prisiminiau vieną baisumą apie juodasias makakas - jos ant išnykimo ribos. Ne tik dėl to, kad indoneziečiai sau dirbamą žemę atsikovoja degindami miškus, kartu sudega ir makakų namai. Bet šiaurės Sulavesyje makakos yra valgomos. Dažniausiai kaip delikatesas per Kalėdas, nes Šiaurės Sulavesyje gyvenantys minahasiečiai - katalikai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aisti, as taves jau nepazinciau!!! Tikiuosi, kad tavo skambus juokas isliko!
    Gerai jus, mielieji, keliaujat!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano MAMA ką tik per Skyp'ą pasakė: sūneli, bet kaip tu pasenaaaaaai...

    AtsakytiPanaikinti