2009 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

Kankinimas kultūra

Kartas nuo karto tenka mums pasikankinti ir nueiti į kultūrinius renginius ar aplankyti vietines „must see“ įžymybes. Negaliu labai skųstis, kankinamės savo noru....

Yogyakartoje, Javos kultūrinėje sostinėje, neva, kuri mums pasirodė pervertinta gerokai, nes nei ji sostinė, nei kultūrinė, nuėjome į Wayang Kulit. Tai vietinė įžymybė – odinių marijonečių šešėlinis teatras. Šiaip labai įspūdingas reginys. Ypač pačios lėlės labai gražios, gaminamos iš buliaus odos, vienai tokiai pagaminti reikia mėnesio- iš pradžių išraižo, paskui dažo natūraliais dažais, pavyzdžiui šafranu.

Ir pats spektaklis monumentalus, paremtas Ramyanos mitu – ilgas, su visu gyvu choru ir gyvais muzikantais. Bet....o dieve, kaip neįdomu......Spektaklis vyksta dvi valandas, mes gal kokias penkiolika minučių ištvėrėme, deja....Kažkaip daug smagiau buvo išeiti į pagrindinę Malioboro gatvę ir stebėti žmones. Tai kol kas pati geriausia kultūrinė atrakcija.

Ją pakartojau ir vykdama į dvi pagrindines šventyklas Javoje – Borobudur ir Prambanan. Vėlgi, a must to see, todėl tradicinis turistas, tupintis mano galvoje, neleido man į jas nenuvykti. O Aistis, vienok, atsispyrė – pasiskelbė griežtu antišventyklistu ir liko.

Tai vėlgi, tos šventyklos – dievaži, įspūdingos. Ypač Borobudur - pagal budistų tradiciją pastatyta griežtai į visas pasaulio šalis, su įėjimu griežtai iš rytų. Tekant saulei ant šventyklos viršūnės, apylinkės atrodo ypač įspūdingai.

Bet tik tiek. Po tokių ekskursijų grįžti ir supranti, kad tu turi tik nuotraukas, jokio jausmo. Tai ir galvoju, kad įdomus tas žmogus – homo turisticus – kankinasi savo noru.

O jausmas aplanko, stebint kiemelyje žaidžiančius vaikus,

mažoje gatvelėje užtiktą štai tokį liūdesėlį

ar dažytus viščiukus.

7 komentarai:

  1. ką jie daro su tais dažytais viščiukais?????

    AtsakytiPanaikinti
  2. viščiukam vistiek batai. va, liūdesėlio tai tikrai gaila... gal jį parduoda?

    AtsakytiPanaikinti
  3. liudeselis yra garsiojo eziuko is Lietuvos sielos brolis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man irgi but idomu suzinot, ka daro su spalvotais visciukais. Neklausem, bet jei dar pamatysim, butinai isigilinsim. Rimtai idomu :) Liudeselio turime dar close-shot'u. Ju nedejom i bloga, nes patys graudinomes:) Totalus gyvybes suvarymas. Seimininkui pirma reiketu tris dirzus is nugaros, o tik po to nupirk:)Bet gal neparduodamas. Vaiksciojom per pati atokaitinio miego ikarsti, tai nebuvo su kuo pasikalbet apie liudeseli :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. as manau, kad liudeselio tokia rushis - jis sukurtas tam, kad butu liudnas

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kalbant apie pagrindinę posto mintį:

    AB
    SO
    LUTE
    LY

    AtsakytiPanaikinti