2009 m. rugpjūčio 5 d., trečiadienis

"Fuck terrorism" arba jie mūsų neišgąsdins

Prabangių parduotuvių ir viešbučių rajonas Mega Kuningan pietinėje Džakartoje išgarsėjo liepos 17 dieną, kai du teroristų išpuoliai nusinešė devynių žmonių gyvybes ir sužeidė dar apie penkiasdešimt. Atėjom į ši rajoną Džakartoje maždaug savaitę po tragiškų įvykių, štai reportažas iš įvykio vietos:

Pagrindinė gatvė – žiedas, kuriame įsikūrę Marriot, Ritz-Carlton ir kiti penkių žvaigždučių viešbučiai - dar uždaryta. Įvažiavimą į ją saugo dešimtys policijos pareigūnų. Apie įvykusį teroristinį aktą čia byloja keliom eilėm aplink viešbučius išstatyti gigantiški gedulo vainikai su užuojautomis žuvusiųjų šeimoms ir viešbučių vadovybei, gėlės jau nuvytusios. Kitoje gatvės pusėje, didelėje pievoje stūkso policijos palapinė, laikinas darbo vietas įsirengę budi ir žurnalistai – autobusiukai, palapinės, satelitinės antenos. Dar toliau pievelėje spėjo įsikurti apsukrūs prekeiviai – parduodamas maistas, gėrimai, marškinėliai su Manchester United, C. Ronaldho ir “Fuck terrorism” užrašais. Prekeiviai entuziastingai sutinka kiekvieną priėjusį prie jų ir kiekvienas išdidžiai pasako, kad nekenčia teroristų. Maisto pardavėjai pievelėje degina šiukšles – dūmų kvapas šioje vietoje aktyviai žadina vaizduotę. Staiga liūdnai pagarsėjusios vietos pasižiūrėti žmonės ateina su vaikais, stoviniuoja, mobiliaisiais telefonais fotografuoja audiniais uždengtą “Ritz-Carlton” pavadinimą. Kažkas užsisakė maisto į namus – praeina McDonald’s pasiuntinukas. Taksistas sako, kad šią savaitę jau trečią kartą veža turistus į Mega Kuningan rajoną. Kai kurie Ritz-Carlton viešbučo langai dar uždengti, iš kai kurių išlindę statybininkų galvos – viešbučio atstovai teigia, kad visi remonto darbai bus baigti per dvi savaites ir viešbučiai vėl bus pasiruošę vėl priimti svečius. (Ir iš tiesų - rugpjūčio pradžioje jie vėl pradėjo priiminėti svečius). Įtaka turizmui

Indonezijos viešbučių ir restoranų asociacija skelbia, kad dėl terorizmo išpuolių šalyje turizmo šaka po patirto streso visiškai atsigaus tik gruodį.

Kol kas turizmo sektoriaus nuostoliai nedideli – savo turą po Indoneziją atidėjo tik “Manchester United” komanda ir vienas kruizinis laivas, turėjęs atvykti į Bali su 1800 turistų. Kaip spėja Džakartos dienraštis “Jakarta Globe”, daug turistų, ketinusių vykti į Indoneziją, šiuo metu trumpam sustabdė savo planus ir tiesiog laukia, ar išpuoliai nepasikartos ir ar situacija stabilizuosis. Dienraštis prognozuoja, kad į Indoneziją atvyks apie 30 proc. mažiau turistų.

Kita vertus, svarsto “Jakarta Globe”, Indonezijos turizmo sektorius turi patirties kovojant su terorizmo sukeltu sąstingiu – po 2002 –ųjų ir 2005-ųjų sprogimų Bali saloje, turistų pamėgti paplūdimiai buvo tušti. Tačiau maždaug po pusmečio atvykstančiųjų srautas atsinaujino ir dabar Bali sala sulaukia dar daugiau turistų nei 2002-ųjų pradžioje.

Labiausiai pyksta paprasti žmonės

Maždaug už penkiolikos minučių kelio nuo Mega Kuningan rajono, Džakartos Džaksa gatvėje, kuri yra pamėgta taupiai keliaujančių turistų, gyvenimas vyksta įprastai. Nakvynės namuose visi kambariai užimti, restoranai pilni keliautojų iš Europos, barai lūžta nuo indonezietiško alaus “Bintang” mėgėjų.

Sutikti Indonezijos sostinės gyventojai visi kaip vienas teigė, kad terorizmo išpuoliai labiausiai vargina juos, paprastus džakartiečius. Pasak jų, tai pasikėsinimas į jų saugumą, jų miestą, galų gale, į jų pajamų šaltinį – turizmą.

Miestiečių pasipiktinimas peraugo ir į akciją internete “Indonesia Unite”. Patriotiškai nusiteikę indoneziečiai socialiniuose tinkluose “Twitter” ir “Facebook” siunčia žinutes su Indonezijos raudonai balta vėliava ir šūkiu – jie mūsų neišgąsdins.

9 komentarai:

  1. Klausykit , o cia gal kokiam Delfiui raset ar laikrasciui? Viskas butu idomu , bet labai jau rasymas kazkoks sausas ir toks ne blog'iskas , ar kaip cia pasakius......

    -Kita vertus, svarsto “Jakarta Globe”,-

    Nepykit, juoka sukele sitas :)))))

    O terorizmas aisku blogai :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. daugeja nelaimingu skaitytoju...
    neskaitykit!

    Rita, Aisti, panasu blogo auditorija darosi labai plati ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. dar idomu, kada ta maikute atsirado prekyboj... liepos 18? 19? nenustebciau...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pauliau, apie tokius ivykius tik tokiu stiliumiu ir reikia.
    Aciu, Gyti:)Jo, manau, kad greitai buvo susisukta tas maikutes pagaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pauliau, yes, cia kitokio zanro tekstas. Esme ta, kad savo bloge mes megstame zanrais zongliruoti. Turime subjektyvios patirties irasu, kurie yra blogu klaiska, turime lyrikos (http://dvieseazijoje.blogspot.com/2009/03/pure-shores.html), turime editorial tipo, dabar brukstelejom reportaza. Bus dar apybraizu, feljetonu, portretu, ataskaitu ir, jei plunksna guls, indo-european fusion turinio patiekalu. Mes rasto multi-stileivos. Remeliai mums nuobodu. Musu blogas yra ispudziu blogas, o ispudziai neturi zanro.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Garsiai juokiausi paskaites Aiscio paskutini komentara :))))) Tai gal Tamstos esat Lietuvos ryto ir Respublikos redaktoriai abu???? Nes nu oj-oj-oj ismanymas arba vaizdavimas. Galeciau palinket ramybes - juk tik bloga rasote! :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Matau, kad mėgsti juoktis. Vis geriau, negu nieko. Dabar, Pauliau, truputi pritildyk juoko garsą ir paklausyk manęs. Įsivaizduok, kad ateinu į tavo namus. Tu manęs nepažįsti. Atėjęs pradedu kalbėt, kokie juokingi tavo baldai, paveikslai dar labiau juokingi. Tu ką, koks kolekcininkas esi, ar vaizduoji toks esąs, pasikabindamas tokius paveikslus? Nepyk, Pauliau, bet jo... tavo butas kažkoks juokingas. Situacija su mūsų blogu yra identiška. Tu atėjai pas mus į svečius ir pradėjai pasakoti, kaip tau juokingi mūsų reikalai. Gal geriau nepasakok. Niekas nuo to nepasikeis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aisti, nepazistu as laimei Taves, bet po paskutinio pamokslo del to net dziaugiuosi - intonacija tarsi kunigo pamokslininko. Keliavimas Azijoje suteikia proga pasijausti didesniam, protingesniam? Jauciuosi, tarsi bendrauciau su vienu is lietuviu, del pinigu emigravusiu i Airija ir siek tiek prakutusiu - sparnai kokie! Nebe linksma.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Baigiu pokalbi, nes mes nesusikalbame ir, panasu, nesusikalbesime. Sekmes.

    AtsakytiPanaikinti