2009 m. liepos 25 d., šeštadienis

6° 10' 28 p. pl. ir 106° 49' 46 r. ilg.

Tai Džakartos koordinatės. Vakar po juokingai trumpo ir visiškai nesudėtingo skrydžio iš Singapūro, į kurį vos spėjome, nes pramiegojome, galutinai palikome Indokinijos pusiasalį ir pradėjome kelionės etapą Indonezijos archipelage. 17.000 salų, 240 mln. gyventojų, didžiausia islamo valstybė pasaulyje, 5-ta didžiausia pagal gyventojų skaičių, spuoguota ugnikalniais, parkinsonuojanti žemės drebėjimais, prausianti cunamiais. Jaučiu, kad Indonezija taps vyšnia ant mūsų kelioninio deserto viršūnės. Matysim, ar taip ir bus.

Kol kas esam pilni gerų lūkesčių ir teigiamo adrenalino. Ypač todėl, kad beveik du mėnesius gyvensime pietų pusrutulyje. Pietų pusrutulyje! Nežinau, kaip jūs, bet mudu, geografijos entuziastai, žiūrėjom viens į kitą darželinuko akytėmis, kai lėktuvu kirtom pusiaują. Per stiuardesę nusiunčiau pilotui raštelį, prašydamas pasakyti laiką ir koordinates, kuomet kirsime Ekvatoriaus liniją. Ir gavau atsakymą, kurį įsiklijavau į kelionės žurnalą. Tai įvyko 2009 m. liepos 24 d. 13:16 val Singapūro laiku, 0° 0' 0'' platumos ir 104° 14' 23'' rytų ilgumos virš Indonezijos Singkepo salų. O po sepynių valandų Džakartos knaipėje jau kėlėm tostą už miestą, archipelagą ir pietų pusrutulį.

Pietų pusrutulis yra geras pusrutulis. Klimatas švelnesnis, nes gerokai daugiau vandenyno, negu šiauriniame. Gamta švaresnė, nes mažiau žemės, kurioje žmonės įkuria civilizaciją ir teršia. Daugiau gaivaus oro, nes vėjas virš jūros gyvena laisvai. Mažiau žmonių – 12 proc. visų planetos gyventojų, anot Wikipedijos.

Pietinio ašigalio akis vėpso tiesiai į Paukščių tako galaktikos centrą. Skaidresnis dangus ir vaizdas į galaktikos centrą reiškia, kad žvaigždės mums švies ryškiau ir jų matysime daugiau. Tiesa, Džakartoje negalime to patikrinti. Čia ryškiausiai šviečia gatvių žibintai ir vietinių merginų iškirptės, kuriomis jos iš alaus bokalų bando išžvejoti raudonskruosčius blyškiaveidžius ešerius. Taip pat negaliu patikrinti ar tulike ir duše vanduo bėgdamas į nuotekų skylę sukasi prieš laikrodžio rodyklę, nes mūsų viešbutuke vanduo nenusileidžia. Turinį reikia nuplauti kibiru, o kai pili iš kibiro niekaip nesusidaro tasyklingas sūkurys. Tiesiog nugarma žemyn kažkoks chaosas. Taip pat dar netikrinom, ar uraganai irgi sukasi prieš laikrodžio rodyklę.

Bet visai atsitiktinai susidūrėme su kita pietų pusrutulio išdaiga. Ieškodami viešbučio, ir besukodami žemėlapį pametėm pasaulio šalių kryptį. Atsekiau šiaurę pagal saulę ir pasitikrinau su kompasu. Ir duomenys nesutapo :) Kompasas teisingai rodė šiaurę, bet susipainiojau aš, įpratęs matyti saulę piečiau nuo savęs. Pietų pusrutulyje saulė rieda šiaurine dangaus puse. Šešėliai irgi krenta į priešingą pusę, negu namie.

Gal skamba infantiliai. Bet mums tos mažos detalės suteikia tiek naivais džiaugsmo, kad man visiškai nusispjaut kaip skamba.

O toliau bus tik smagiau. Indonezijoje keliausime du mėnesius. Java, pietų Sumatra (Krakatau ugnikalnis), Bali, Lambokas, Flores, Malukai, Sulawesi. Po to grįžtame į Malaiziją padaryti šiaurinės Borneo dalies. Long live archipelago!

P.S. Beje, suvedę balansą, pasišnekėję su šeima ir pasiilgtais (be bajerio) kolegomis, nusprendėme keliauti ilgiau. Grįšime gruodžio pradžioje.

17 komentarų:

  1. matyt, panašus, kaip dabar, jausmas užplūdo ir likusius houston'e, kai apollo pasirodė iš už nematomos mėnulio pusės ir vėl išėjo į eterį :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. pietu pusrutulis... pirma sovusi mintis - viens kito atzvilgiu vaikstom zemyn galva. mano mociute ispedavo, kad taip gali ir kraujas i smegenis subegti. atsargiai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. :))Arba, kai Gagarinas vel isejo i eteri "ptycka zaviot beriozku"" :) Beje, visai nepagalvojau, kad is esmes dabar tikrai vaikstom zemyn galva. Tai paaiskina, kodel nulat norisi miego ir knapsim vos prisedam - i galva jau probego kraujo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, jei dabar greztumet skersai zeme, pasimatytume:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dar pastebėkit mėnulio fazes... Kas seka pvz. po mūsiškai vadinamo "priešpilnio"? :) "Viskas vyksta tobulai, kai gyvenam atvirkščiai" - kaip sako australai :)...
    Smagaus "atbulizmo"!
    Ritos bendrabučio kaimynė z. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Idomiai gyvenat! Neskubekit namo ir gerai istyrinekit ta Indonezija! Gal ketinat aplankyti orangutanu mama Birute Galdikas Borneo saloje? Linkejimai didziausi!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Su nekantrumu laukiam jusu ispudziu is Indonezijos ir Malaizijos Borneo! Sveikinu del sprendimo pakeliauti ilgiau. Jau smalsu, kur keliausite po 2 men. Indonezijoj ir dar kokio men. Borneo? 3 menesiams i Filipinus ar gal ir i Australija / Naujaja Zelandija nukaksit? :)
    kol kas atsakymas nebutinas, megaukites!

    silciausi linkejimai is vasarisko Vilniaus!

    AtsakytiPanaikinti
  8. discoverer'iai :) parasykit kaip ten baigsis eksperimentas su vandeniu tulike, kai rasit bandymams tinkamesne vieta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Rita Stankeviciute2009 m. liepos 28 d. 04:57

    Rita, ir nepamirsk tam Adamui pranesti, kad jus jau ten. Gal tada baigs klausineti. Nors, aisku, ras nauju klausimu, kuriuos, tipo nesuprasdamas, uzduos man, o ne tau :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ieškau grąžto žemei gręžti:) ką tik visas ofisas (išskyrus atostogaujančius) perskaitė tavo laišką, Aisti. Nuostabus laiškas. O dėl stalo jau seniai turim gerų žinių - Daivos stiprios rankos šitą projektą suvaldė:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Zivile, o ka del menulio? KOl kas jaunatis, tai matom ji besisypsanti (kai Lietuvoj jaunas buvo veiduku atsikreipes).
    Indrut, o kur ta lietuve gyvena, Indonezijoje? Buvau visai apie ja pamisrsusi, gerai butu ja aplankyti:)
    Kotryna, jusu deka - nes patys, matyt nebutume sugalvoje, turim dvieju menesiu Indonezijos viza. Jakartoje devynis metus gyvenantis australas nepatikejo, kol neparodeme, kad turim dviems menesiams. Tai reikia skubeti per tuos du menesius daug ka apziureti. Ir kazkaip keista,kad nebera ko listi i jusu ir kt. blogus, nes ten tik saltibarsciu kvapas ir bulves su krapais:)
    Gyti, ekpserimentas su klozeto vandeniu atliktas prabangiausioje Jakartos kavineje - vanduo bega pagal laikrodzio ropdykle.
    Rita, Adamui parashyta, bet nezinia, ar jis patikes, nes Pakistanas keistus dalykus su zmonem daro.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ile, apie menuli dar parasysime, bet kol kas pastebejimas toks - nakti sviecia apatine menulio puse ir susidaro taisyklinga sypsena. Nezinau, ar cia priespilnis, ar delcia, bet puse menulio guli ant nugaros. Diena - priesingai. Virsutine menulio puse guli ant pilvo ir rodo mums atvirkscia sypsena. Kotryna, smagios vasaros Lietuvoje. Mes tikrai dar nezinom, kur pasuksim po Indonezijos :)) Gyti - vanduo sukasi i ta pacia puse, kaip ir Lietuvoje. Bet itariu todel, kad geografiniai ir magnetiniai asigaliai nesutampa ir reikia kristi zemiau i pietus, kad matytusi efektas. Nezinau, cia siaip isvedziojau :) Anastasija - that was quick. Nesitikejau, kad laiskas taip greit ateis. Vadinasi is Laoso keliauja du menesius, is Vietnamo menesi, o is Singapuro - savaite. Del stalo irgi siaip blevyzgojau - zhopu podnial, mesto poterial :) Ar stalo futbolo turnyrai tebevyksta?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aisti, nesirūpink dėl vandens klozete :) Bandėm tikrinti ir Ekvadore, ir daug žemiau - Ušuajoje. Man atrodo, kad tai labiau priklauso nuo vandens nuleidimo sistemos, negu nuo gravitacijos. Kažkur skaičiau, kad toks vandens kiekis, kuris nuteka, bet kokiu atveju yra per mažas, kad jį veiktų gravitacija.

    kiaulia

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kiaulia. :) OK, supratau. Mesiu eksperimentus. Gravitacija ir magnetinis laukas tas pats?

    AtsakytiPanaikinti
  15. bijau, kad ne tas pats.
    gravtacija - kai kunai traukia vienas kita priklausomai nuo ju mases, mus visus traukia zeme, nes ji labai didelis kunas.
    O magnetinis laukas - kai juda elektro daleles ir veikia kitus kunus.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Rita, aš apakusi, tu visai ne blondinė... Baik apsimetinėti! :)

    žydrė

    AtsakytiPanaikinti
  17. Ekskjūz mai plyz, Žydre, kada Rita sudarė įspūdį, kad yra blondinė? Nepažįstu tos Ritos. Gal iš kito blogo.

    AtsakytiPanaikinti