2009 m. balandžio 29 d., trečiadienis

Pnom yra, bet Penio - ne

Pnompenis pasitiko plytinėmis, lušnynais ir o lia lia kvapais. Bet mums nesvarbu, nes įsikūrę svečių namuose, sėdome į laiko mašiną ir pakeliavome po Azijos miestą, nedaug pakitusį nuo Vietnamo karo laikų.
Dar paragavome duriano. Netiesą rašo Lonely Planet, kad šį vaisių vakariečiai arba pamilsta arba nepakenčia. Rita paėmusi pirštais gličią geltoną masę, primenančią pūdytą mėsą, užsitėškusi jos ant savo kelnių ir nurijusį gerą kasnį, tiesiog pasakė - skanu, bet nesužavėta:)
Dabar sėdim Foreign Correspontets Club terasoje ir žiūrime, kaip Mekongas susilieja su Sap ir gurkšnodami alū kalbam apie neteisybę, ištikusią Kambodžos sostinės pavadinimą. Nejoks čia ne Penis. Čia Penė. Phnom khmeriškai yra kalnas, o Penh - moters vardas, kuri tuo metu kai Gediminas sapnavo geležinį vilką, atrado šventyklą ant kalno ir taip kalnas buvo pavadintas jos vardu. Taigi Phnom Penh yra Penės kalnas arba Pnompenė. To kalno papadėdėj davėm du į supakuotus saldainius bezdžionei. Ji nuobodžiaujančia fizionomija išsilukšteno ir sukramtė, kaip GI Wrigleys.
Voila. Iki ryt, o gal poryt. Kapstysimės po juodąją Kambodžos istoriją XXa. antroje pusėje.

3 komentarai:

  1. Kadangi mano vienas geras draugas, vardu Im, yra is Pnom Penio, as jam pasakiau, kad mano geri draugai ten ir kad suorganizuotu jums vietine savo chebra, kad parodytu tikraji miesta.

    Jis sake, kad mielai. Tik tiek, kad pats yra Vasingtone, todel labai gaila, kad negali nusivesti pasokti ant stalu (kaip jis megsta).

    Bet as daviau jam Ritos emaila, tai parasys gal jums, vis tiek butu faina su kokiais vietiniais arbatos bent isgert, a ne?

    O as sestadieni su Tassu skrendam i Hondura. Tai tiek :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beždžionė jis, o ne ji :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu jo, kiausai didesni uz Grybauskaites

    AtsakytiPanaikinti