2009 m. gegužės 8 d., penktadienis

Įkvėpimo trupiniai pipirams

Kratyje bare ant Mekongo kranto po pusryčių, bet dar garuojant Earl Grey, prisėdau parašyti apie tai, kaip su Rita tapom vienos valandos mokytojais Kampote. Kai atsidariau kompą, šalia prisėdo khmeras baro padavėjas. Kai atsidariau teksto redaktorių, jis pasistumėjo kėdę arčiau. Dabar, kai pradėjau rašyti, jis pasilenkė ir žiūri man per petį taip, kad girdžiu, kaip vartoja deguonį. Ir ką tik pasakė „o, kaip greit [spausdini]“. Bet OK, susikaupiu ir bandau papasakoti, ką ketinau. Rita jau sakė, kad Kampoto pipiriukai yra smarkūs, aromatingi ir „pipiriški“. Apart prieskonių, mes nusprendėm patyrinėt, kokio smarkumo yra kiti Kampoto pipirai, dar žinomi, tokiais pavadinimais, kaip bambliai, špokai, špana, vaikai. Taigi, išsinuomavom mocą ir apsukę ratą raudonais Kampoto apylinkių keliais
nuvažiavome į mokyklėlę pabendrauti su pipirais per jų anglų kalbos pamoką. Prisistatėm mokyklos vadovui ir jis pakvietė mus į pamoką. Atėjom į klasę, visi špokai atsistojo ir pasisveikino „hello, how are you?“ Mes sakom „fine, how are you?“, o jie choru „thank you, I‘m fine“. Darniai, kaip kariuomenėj. Tada mes išsitraukėm kompasą, parodėm, kur šiaurė ir ranka pamojom į šiaurės vakarus, bo mes iš ten atsibeldėm pas juos į klasę. Ir pasakojom apie tokią Europos šalį LI – FJU – EI – NIJA už 12.000 km į „tą pusę“.
Po to jie prisistatė mums. Stojosi iš savo P. Cvirkos laikų dizaino suolų ir mandagiai mandagiai prisitatydavo. Tokie smulkučiai-čiuplučiai, tokie kaip tekiniai, kuriuos tekindavau per darbų pamoką 5 klasėj. Ale, kai pasakydavo metus, tai mes su Rita susižvalgydavom – 14, 15, 18, 21. Nu ir bambliai :) Taip baigėsi pamoka. Per pertrauką kalbėjomės su mokytoju, į kurio klasę eisime po pertaukos.
Vaikinukas moko paauglius, plius vieną didčkį vienuolį, kuris vyresnis už jį :) Bet, kai po pertaukos įėjome į jo klasę, pamatėme krūvą tuščių žvilgsnių su išoperuotu vaikiškumu ir išinstaliuotu polėkiu, įskaitant ir silikoninio veido vienuolį. Jų akys atsigavo, kai ant lentos užrašėm temperatūrą, kokia pas mus būna žiemą ir pradėjom pasakot apie sniegą. Su paaugliukais susibendrauti nespėjome, nes atėjo mokyklos vadovas, pasakė, kad neatvyko vienas iš mokytojų ir paklausė, ar galėtume pravesti pamoką to mokytojo klasei. Mes ir pravedėm. Tiesa, kažkur per vidurį mokytojas pasirodė. Dalyvavo pasyviai, bet buvo teisingas, nes vaikams vis sakė, kad nebijotų suklysti ir klystų tiek kartų, kiek reikia. Mūsų pamoka buvo ne apie gramatiką ir geografiją. „Savo“ klasėje vaikams pumpavom pasitikėjimą savim, nes, mums regis, tai vienas didesnių deficitų, kuriuos radom nuo paviršinio bendravimo su vietiniais, nunėrę kiek giliau į jų psychę. Žinoma, nieko mes nepasiekėm. Ko galima pasiekti per 1 valandą. Mokytojas pasakė, kad pamoka baigta, vaikai alkani ir nori eit namo valgyt. Jis pats išėjo su pirmaisiais, pabirusiais iš klasės. Bet liko Chan Tha. Mums ji buvo, kaip tas vienintelis sudygęs grūdas.
Pasikeitėm meilais ir pasižadėjom būt jos elektroniniais pagalbininkais, skinantis į tikslą tapti vertėja, nors dabar jos mama serga, o tėvas neįgalus ir jai sunku rūpintis šeima ir tuo pat metu mokytis. Bet jai gal pasiseks, nes yra imli ir supratlyva. O mums gal pasiseks laikytis žodžio ir jai padėt.

12 komentarų:

  1. Jo... Negaliu sakyti, kad nustebinote su tokiu posukiu savo kelioneje, nes netiketumu apstu kiekviena karta. Bet cia - ypatinga! Labai man patiko. Aciu, Aisti!
    Ritut, greit gausi laiska :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pradžioj kelionės skubėti norėjosi, o dabar: fotografijos Dievų šaukiatės, smėlio meno mūzos lanko, įkvėpimo grūdus barstot. Nerealu! Gera ir šilta skaityti tokius įrašus. Kažkaip kirba mintis, kad dar po kelių mėnesių stebinsit ne tik mus, bet ir save :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. neatsimenu, kad kieno nors ar kada nors paskelbta misionieriška vizija būtų tokia to the point ir good to read :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip Jus abu gerai atrodot, negaliu atsistebet, tokie svarus, sviesus veidai, be lietuviskos nuolatines "parkes" zymiu... Va vien del to verta taip ilgai ilsetis! Ritute, Tu tai isvis man tokia grazi, viska susiderinusi - salikiukas ir salmas balti, marskinukai megstamos elektric spalvos. Labai cia bobiskas mano komentaras isejo, bet ka padarysi, reikia ir tokiu pastebejimu! Siunciam didelius linkejimus abi su Meta Seskinija.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Graziai ir naturaliai viskas deliojasi begant laikui: ispudziu alkis, noras mokytis, poreikis dalintis. Malaciai! Labu dienu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Cheers, draugai! Na, o siandien dar viena pareiga - boevyje sto gram uz Senelio pergale 1945 m. Tiek darbu... :) Gerai, kad Ratanakiri dziunglese tarp ezeru, kriokliu ir raudonu dulkiu dar yra internetas, skype ir baras :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi, draugai, aciu, buvo viskas paprasciau ir down to earth, nei atrodo skaitant. Bet jo, geras pastebejimas del keliones etapu, ciklu. Jie matyt taip naturaliai deliojasi. Dabar norisi listi giliau. O kai norisi, tai ir kazkaip netycia ilendi. Pavyzdiui, pasikalbejome su guesthouso "Balcony" Kratie miestelyje savininu Phea - 21-eriu bicas, nutrauke turizmo studijas PP, kad galetu savo bizni tureti Kratyje. Vargsta jie, nors guesthousas ir fainas, bet kiek toliau nuo autobuso sustojimo, tai turistai iki jo nedaeina. Tai pazadejau pareklamuoti jo sveciu namus - jei kas vaziuosite i Kambodza, Kratie miestelyje zinau gera guesthousa:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rita Aisti, jus taip daznai rashote, kad ash net ir su google readeriu vos speju skaityt, ash dabar noreciau palikti labai bobiska komentara prijungiant prie indres komentaro, bet dar bobiskesni...Aisti tu aishku grazus kaip visada, bet ash negaliu nepastebeti, kad TU RItute tai is viso, ir kazkaip arba man reikia tikrintis regejima arba tu kazkaip nerealiai atjaunejai ir ziauriai sukudai!!! kazkaip man tokia kaip 1 kurse atrodai?? nu zodziu einu rashyt emaila Rita tau, bo jau ruosiausi tris savaites tai reik baigt atideliot

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na taip, is tiesu labai jau jaudinantys ispudziai. Net nejauku darosi paskaicius apie Azijos vaiku gyvenima... Aciu Jums uz karstas zinias is ivykio vietos!!! Jus - Saunuoliai!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki,

    cia Aiste :)

    O kada ir kuriam laikui planuojate vaziuoti i Malaizija ir Singapura? Galvoju gal buciau panasiu metu :)

    Aiste

    AtsakytiPanaikinti